Markó és Részegh "négykezese"
FOTÓ:WWW.KRONIKA.RO

Markó és Részegh "négykezese"

Markó Béla költő Részegh Botond grafikus művei által ihletett Passiójáték című szonettkoszorúját mutatták be egy különleges tárlatmegnyitó és könyvbemutató keretében csütörtökön a csíkszeredai Új Kriterion Galériában. A Kriterion Alapítvány és a Bookart Kiadó szervezt eseményen Kovács András Ferenc méltatta az alkotásokat.

A csíkszeredai grafikus és Markó Béla szakmai együttműködése 2003-ban kezdődött a Balkáni fohász kötet kapcsán. Amint a képzőművész elmondta, a mostani kötet története 2010-ben kezdődött, ekkor illusztrálta Markó haikukötetét.
„Az egyik haiku arról szólt, hogy az Isten arcára rásüt a hold, nagyon öreg már. Az egész illusztrációsorozatot kávéval készítettem ugyanúgy rizspapírra, mint az itt kiállítottakat. Aztán később eszembe jutott, hogy mi lenne, ha készítenék egy tizenhetes sorozatot, merthogy a haiku is tizenhét szótagból áll, és rímelne erre” – fejtette ki Részegh Botond.
Mint részletezte, el is készítette a képeket, és arra kérte Markó Bélát, hogy írjon ezekhez tizenhét haikut. „Azt mondta egy kis idő után, hogy nagyon feladtam a leckét, nem írna haikukat, hanem inkább egy szonettkoszorút, mert az nagyobb kihívást jelent számára. Így végül a kötetben egy szonettkoszorú és tizenöt rajz szerepel” – vázolta Részegh Botond a Passiójáték keletkezésének hátterét.
Ez alkalommal a képek ihlették a szöveget, így a közös alkotás „visszafele” is működik – mondta el a grafikus. Az 1977-ben született csíkszeredai képzőművész, könyvillusztrátor nem először alkotott közösen írókkal, de korábban illusztrálta többek közt Ady Endre verseit és Edgar Allen Poe műveit is már.
„Sokszor olvasok verseket, mert az beindítja az alkotás folyamatát. Ugyanakkor szeretek írókkal dolgozni, mert sokszor érzékenyebben látják a képeket, mint mások, jobban leírják azt, amit én gondoltam vagy egy gyengébb tollú kritikus” – mondta a grafikus. Részegh Botond munkáit számos egyéni és csoportos kiállítás keretében ismerhette meg a nagyközönség Bukaresttől Bostonig. (Péter Beáta)


www.kronika.ro