Muszka Sándor "punkestjéről"
Fotó: Szabó Károly

Muszka Sándor "punkestjéről"

Jó hangulatú, humortól és ironikus/kritikus hangvételtől sem mentes est keretében mutatták be Muszka Sándor Magányos nőknek, bukott fiúknak című kötetét Udvarhelyen. A moderátor Murányi Sándor Olivér punk-költőként jellemezte Muszkát, utalva ezzel a szerző zenei affinitására és verseinek nyers/lázadó hangulatára.

Nekem inkább a slam jutott eszembe: Muszka végeredményben már azelőtt slammelt, mielőtt a slam mint olyan megjelent volna. A feltett kérdésekre a szerző többnyire rövid, frappáns válaszokat adott, vérbeli székely emberként szűkszavúságról téve tanúbizonyságot. Az est első felében egyébként inkább a prózaíró Muszka került fókuszba, Murányi például megkérdezte: úgy érzi-e, a két kiadást megért, többezer példányszámban eladott Sanyi bá c. székely egyperceseivel elindult a (magyarországi) siker útján; a szerző, pillanatnyi hatásszünet után magabiztos mosollyal vágta ki a nemet, majd elolvasta legújabb székelyes prózáját, mely aktuálközéleti kérdésből indul ki: legyen-e, hol legyen repülőtere Székelyföldnek (s hány legyen). A mulatságos, gúnyos-ironikus írást jól fogadta a G. közönsége. Muszka aztán megjegyezte, nem is gondolta volna, hogy ekkora igény van humoros székely prózára, s hogy ilyen hiánycikk, hisz alapból az átlag székely ember a facsaros észjárásáról volna híres, aki jól oda tud mondogatni, ha kell…
Az est második részében még hangsúlyosabbá vált a székely (ön)kritika: az új kötet közéleti verseiben szellemi nyomorról, korrupt politikusokról és bólogatójánosokról beszél Muszka, a fiatalság pedig Angliában „mosogat új világot”. Súlyos dilemmákat boncolgat a költő ezekben a versekben, s ahogy az est során megfogalmazta: az íróembernek kutya kötelessége foglalkoznia ezekkel a problémákkal, ha már az újságírók és funkcionáriusok (állásaikat féltve) nem foglalkoznak. A kötet eme második ciklusának hangvétele nyers, merész, provokatív, tenyérbemászó és illúzióromboló. Az első ciklus gondolati verseket tartalmaz, melyek többnyire komoly/komorak. Murányi meg is kérdezte: a hallgatók általában humort várnak tőle, vajon hogy fogadják ezeket a „szomorú” verseket?! Muszka rövidre zárta a témát: szerinte a néző nem hülye, s ha egy szerzőnek van mondanivalója, attól függetlenül, hogy az szomorú vagy vidám, azt meghallgatja.
A kötet a magyarországi Orpheus Kiadónál jelent meg, és CD-mellékletet is tartalmaz: az Orbán Ferenc vezette Evilági együttes a kötet anyagából zenésített meg egy csokorra valót. Az est záró mozzanatában azt is elárulta a szerző: a következő könyve ismét próza lesz, mely egy vidéki dilettáns író/költő életét mutatja be. Muszka nagyon érzi a humoros, székely motívumokkal élő (és azokkal visszaélő) prózát, és előadni is kiválóan tudja: erről a mostani esten is tanúbizonyságot tett.