A XV. árkosi E-MIL táborról

Szeptember 1-3-án tartották az Erdélyi Magyar Írók Ligájának XV. írótáborát a festői szépségű árkosi kastély parkjában. A szervezők szövegritmusok címmel igyekeztek körüljárni az irodalom és zeneiség kapcsolatát, amint ezt a csütörtök esti megnyitón az E-MIL elnöke, Karácsonyi Zsolt is kifejtette. Ezt követően Marcsák Gergely kárpátaljai költő előadására került sor, aki kárpátaljai költők megzenésített verseit adta elő (bár saját verseinek megzenésítését is szívesen hallgattuk volna, erre nem került ezúttal sor), nagy tapsot kapva, majd a csendesebb szabadprogram során üdvözölhették egymást a jelenlevő szerzők, akiknek év közben ritkán van alkalmuk találkozni.

Pénteken Venczel Péter tartott érdekes előadást a librettószöveg és a zene címmel, Sánta Miriám pedig a heavymetal dalszövegek irodalmi értékéről értekezett, szintén remekül. A napot a prózaírók felolvasásai (Szonda Szabolcs moderálásában: Tamás Kincső, Tamás Dénes, Hertza Mikola, Balázs K. Attila és Shrek Tímea), valamint Homonnai-Varga András flamenco gitárestje zárta.
Szombaton hasonló koreográfia szerint Katona Zs. József és Könczei Árpád előadásait hallgathatták meg a jelenlévők, majd a költők délutánja után (Dimény H. Árpád  moderálásában: Varga Melinda, Balázs Imre József, Gothár Tamás és Serestély Zalán olvastak fel) Márk Attila zárta a napot, ki erdélyi költők megzenésített verseit adta elő. Az irodalmi focimeccs helyett ezúttal lábtenisz mérkőzések folytak, az E-MIL éves közgyűlésére szintén szombaton került sor.
A vasárnap reggel már a búcsúzkodásé és táborzárásé volt, ekkor kerültek elásásra azok a csatabárdok, amelyeket már egyre kevesebbszer használnak az erdélyi irodalom alakítói. Jövőre újra itt!