Demény Péter udvarhelyi estjéről

Május í9-én este egy igazán családias és bensőséges kettős könyvbemutatóra került sor Székelyudvarhelyen a Gutenberg könyvesboltban. Gálfalvi Ágnes beszélgetett Demény Péterrel, annak két legutóbbi, a Lector kiadónál megjelent könyvével kapcsolatban.

A Lélekkabát című verseskötet, valamint az Apamozsár esszékötet volt az apropója az eseménynek (ez utóbbi egy korábbi konferenciakötetben szereplő esszé kibővített változata), amely során a maroknyi érdeklődő megtöltötte a kis könyvesüzletet. A meghittséget azonban nem csak a kiváló és hangulatos helyszín, hanem a meghívottak is fokozták. A szerző és kiadója közti egymásrahangolódás minden kérdés-válaszból átjött, ugyanakkor Demény Péter legbelsőbb érzéseit, titkait, magánéletének legintimebb részleteit is őszintén tárta elénk. Mesélt a versek kapcsán a válásáról, költözéséről, az új szerelemről, természetesen a felolvasások során az átélt és megtett utat versekkel is szemléltetve. A Lélekkabát versei, a kötet felépítése is összhangban volt az elhangzottakkal, a veszteségek, újrakezdés, szerelem témakörök mind igazolást nyertek az elmondottak alapján, még az is kiderült, hogy a költő kedvese illusztrálta a könyvet, a közös munka örömeinek részleteibe is betekintést nyerhettünk.
A legjobban talán a "kerek" szó foglalja össze az estet, kellemes és tartalmas program volt, szívből reméljük, a Gutenberg folytatja ezt a sorozatot.