Egyed Emese köszöntése
Fotó: www.romkat.ro

Egyed Emese köszöntése

A szerző és egyben az ünnepség címzettje, az éppen aznap születésnapját ünneplő Egyed Emese úgy tudta, Paian című, a marosvásárhelyi Lector Kiadónál frissen megjelent verseskötetét mu­tatják be. Gálfalvy Ágnes, a kiadó szerkesztője ezt így is konferálta be Kolozsváron, az Agapé étterem rendezvény­termében július 5-én du. 5 órakor elkezdődött ünnepség elején.

Mikola Brigitta saját szerzeményét adta elő gitáron, majd a szokásos könyvbemutatós forgatókönyv szerint beszélgetés kezdődött a 2017-es budapesti ünnepi könyvhétre megjelent verseskötetről. Bartha Katalin Ágnes többek között a versekben megalkotott mitikus versvilágról, játékosságról, az alkalmi versek születési körülményeiről faggatta a költőt. Egyed Emese egyre oldottabban mesélt, majd olvasott a verseiből.
A kötetről elmondta, a kiadó felkérésére gyűjtötte egybe az utóbbi idő verseit, amelyek közt sok az úgynevezett alkalmi vers, de sok az ima, fohász is. A versek születéséről szólva az önfegyelem és és a „szemtelenség” kettősét emelte ki: hiszen önfegyelem szükséges ahhoz, hogy a különleges lélekállapotokat versbe fogalmazza, „szemtelenség” kell ahhoz, hogy ezeket aztán mások elé tárja az alkotó. A nevekről elmondta, számára a személy-, hely- és növénynevekben ezerarcú történetek rejtőznek. A nevek által megalkotott mitikus verstér mellett jelentősek a versek születésének különböző alkalmai is, a családi ünnepek, egy-egy barátokkal töltött este, jól sikerült találkozás, beszélgetés, kulturális események kínálják az ihletet. „Örülnünk kell ezeknek az alkalmaknak, és teljes joggal megörökítendők versekben is” – jelentette ki Egyed Emese, aki azt is elmondta, a Teremtőnek köszöni mindazt, amivel megajándékozta, egészséget, tehetséget.
A termet zsúfolásig megtöltötték a barátok, ismerősök, pályatársak, idősebb és fiatal kollégák, tanítványok, családtagok, akiket négy volt tanítvány, Bartha Katalin Ágnes, Bíró Annamária, Demeter Zsuzsa és Tar Gabriella Nóra kedves konspirációra kért fel szinte egy évvel ezelőtt, s amelynek eredményét, a Hortus amicorum (Barátok kertje) című, Egyed Emese tiszteletére született kötetet Bíró Annamária és Demeter Zsuzsa adta át, s amelyben az ünnepeltet száz alkotó tisztelte meg a legkülönbözőbb műfajú írásával.
A születésnapi kötetbemutató átalakult köszöntéssé: pályatársak, barátok, tanítványok, családtagok szólaltak meg és emelték ki életútjának egy-egy meghatározó helyéhez köthetően az ünnepelt emberi és szakmai kvalitásait. (Lakatos Fleisz Katalin)

A cikk teljes terjedelmében a www.romkat.ro oldalon olvasható.