Irodalom a PulzArt-on

Az augusztus 31-e és szeptember 3-a között zajló 5. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál idén is a kereteket feszegeti, kérdéseket vet fel és nyitottságra ösztönözi résztvevőit, hogy érdemes együtt megismerni, felfedezni, hogy milyen művészeti törekvések zajlanak a kortárs világban. Az irodalmi kínálat több mint színes:

42, ezzel a címmel jelent meg tizenöt év szünet után Peer Krisztián magyarországi költő, forgatókönyvíró, dramaturg új verseskötete, amelynek sepsiszentgyörgyi bemutatójára és a szerzővel való találkozásra, portrébeszélgetésre a pulzART kortárs összművészeti fesztivál idei kiadásának keretében, 2017. augusztus 31-én, csütörtökön 18 órakor kerül sor a Tein Teaházban. A meghívott beszélgetőtársa Fekete Vince költő, műfordító lesz.

„15 év telt el azóta, hogy Peer Krisztián hátat fordított a költészetnek. Utolsó verseskötete (Hoztam valakit magammal, Palatinus 2002) óta főleg különböző kocsmákban és színpadokon beszélt, számos drámát jegyez.
A Petőfi-, Déry Tibor- és Füst Milán-díjas Peer Krisztián 1974-ben született Dorogon, tizenévesen már publikált, húszéves volt, amikor, 1994-ben, első könyve, a Belső Robinson megjelent, a kötet közönség- és szakmai sikert aratott. Három év múlva újabb emlékezetes könyv, a Szőranya követte, 2002-ig a szerző még két verseskötettel jelentkezett (Név, 1998; Hoztam valakit magammal, 2002).

A román kortárs irodalom egyik legismertebb alakjával, az ún. nyolcvanas nemzedékhez tartozó Florin Iaru bukaresti költővel, prózaíróval, publicistával, a Cațavencii szatirikus hetilap munkatársával is találkozhat a pulzArt közönsége, az író beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus.

Szabó Róbert Csaba marosvásárhelyi író, szerkesztő lesz vendége 2017. szeptember 3-án, vasárnap a pulzArt-nak. Ennek első felvonása a Szimpla kávéházban Erdélyi romtörténetek címmel lezajló, happeningszerű nyílt felolvasás a szerző Fekete Dacia – Erdélyi rémtörténetek (2012) című novelláskötetéből, 12 órai kezdettel, az író jelenlétében. A második felvonás keretében, 18 órai kezdettel, ugyancsak a Szimpla kávéházban, Szabó Róbert Csabával, közönségtalálkozója során, Részeg Imola egyetemi oktató beszélget meghívottunk munkásságáról, alkotói világáról, hangsúlyosan a szerző 2016-ban megjelent, Alakváltók című, első regényéről. Ez tágabb értelemben a Gheorghe Gheorghiu-Dej uralma alatt álló Románia helyi és időbeli koordinátái között zajlik, címe azokra a változásokra utal, amelyeken az emberek átmennek a hatalomnak való megfelelés kényszere folytán. A szerző így fogalmaz könyvéről: „Azért vonzott ez a világ, mert egy kalandos történetet láttam benne. Olyan könyvet akartam írni, amilyeneket én is szerettem gyermekkoromban olvasni: hogy lőjenek benne.”

Rendhagyó, egyszerre irodalmi és sportesemény is színesíti a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál idei, ötödik kiadásának programját: a MAGYAR ÍRÓVÁLOGATOTT érkezik Sepsiszentgyörgyre, ezúttal teremfocira alkalmazott, öttagú összetételben, megmérkőzni a Tamási Áron Színház válogatott csapatával.
A barátságos meccs 2017. szeptember 2-án, szombaton 11 órától lesz a Vadász utcai sportcsarnokban.

Az Íróválogatott tagjai – ÁGOSTON ZOLTÁN szerkesztő, kritikus, a pécsi Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője, FARKAS ZSOLT esztéta, kritikus, író, KISS TIBOR NOÉ író, újságíró, korábban igazolt labdarúgó, NAGY DÁNIEL költő, író, csapatkapitányként pedig KUKORELLY ENDRE, író, költő – a mérkőzés napján közös felolvasóestet és beszélgetést is tartanak a Bod Péter Megyei Könyvtárban, 19 órától. A rendezvény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató lesz.

A Magyar Íróválogatott 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy összekapcsolja a sport- és irodalomkedvelőket. Történetének kezdete írók, irodalomközeli szerzők részvételével zajló baráti focizásokig nyúlik vissza. Eleinte csupán alkalmanként játszottak együtt, majd a sporttevékenység szervezett formát öltött. A csapat ötletgazdája Kukorelly Endre, aki immár két és fél évtizede vállal döntő szerepet az Íróválogatottban és környékén.
A 2016-ban Cipruson zajló író-világbajnokságról, amelyen öt országból hat csapat vett részt, bajnokként tért haza a Magyar Íróválogatott.