Az EMIL árkosi táboráról
Fotó: Dimény H. Árpád

Az EMIL árkosi táboráról

A szeptember 7-10. közötti hétvégén került sor az Erdélyi Magyar Írók Ligája lassan nagykorúvá érő táborára, a XVI. Árkosi Írótáborra. Csütörtöktől vasárnapig tartottak a programok, a korábbi éveknél számosabb, lelkes résztvevővel és meghívottal. Külön elismerés illeti a szervezőket, hogy minden korosztályra gondoltak, többek közt idén írószeminárium is volt a fiatalabb nemzedék számára, amely szép számban élt is a lehetőséggel.

Ezévben a táborozók az Irodalomstratégiák címszóval járták körül az erdélyi/kárpát-medencei irodalom jelenét és közeljövőjét, amint a csütörtök esti megnyitón az E-MIL elnöke, Karácsonyi Zsolt is kifejtette. Első este a Serestély Zalán moderálta, György Attila, Vincze Ferenc és Papp Attila Zsolt estjén még az irodalom mint életstratégia is felmerült, hogy mennyire szakma, mennyire lehet tervezni előre. A nézőpontok több oldalról világították meg, hogy ha nem is szakma, de mesterség, és mivel nem feltétlenül háború és harc mindenki számára, ezért stratégia sem biztos, hogy létezik hozzá.

Ez a gondolat, hogy talán nem is létezik kimondott irodalomstratégia Erdélyben, de Magyarországon sem, aztán a későbbi napok programjai során is előtérbe került. A nincs, de jó lenne alapállásból indult ki erdélyi szempontból Markó Béla és Kelemen Hunor, majd L. Simon László és Lakatos Mihály a magyarországi szempontból. Péntek este egy kis időre a tábor „beköltözött” a sepsiszentgyörgyi Teinbe, ahol három költő (Benő Attila, Király Zoltán és Muszka Sándor) estjére került sor Szonda Szabolcs moderálásában, majd késő este ismét Árkoson Csender Levente, Király Farkas és Fekete Vince írói műhelyébe tekinthettünk be Varga László Edgár kérdései nyomán.

Szombaton megismerhettünk a Kárpátaljai irodalom helyzetét Dupka György által; Szentmártoni János a Magyar Írószövetség, Szonda Szabolcs a Kovászna Megyei Könyvtár szempontjából mutatott rá a jelen állására az általuk vezett intézmény helyzetén keresztül. A közönség ezúttal is aktívan részt vett a beszélgetésben, közös ötletelés, „agyviharzások” formájában.

A szombati hagyományos focira idén is szűkösen álltak fel a csapatok, de Bréda Ferenc könyvbemutatójára legalább annál többen voltak kíváncsiak, a Karácsonyi Zsolt vezette, mély és alapos beszélgetés közel kétórásra sikeredett. A tábor majd három napja alatt a Fekete Vince által vezetett költőszeminárium, valamint a Vincze Ferenc által vezetett prózaszeminárium fiatal résztvevői végig dolgoztak, és utolsó este fel is olvasták megírt szövegeiket.

A vasárnap reggel már a búcsúzkodásé és táborzárásé volt, ezúttal nem volt szükség a csatabárdok elásására, mivel elő sem kerültek. Esetleg csak a csatatollak.