Kovács Levente szatmári könyvbemutatójáról
Fotó: Czinzel László

Kovács Levente szatmári könyvbemutatójáról

A szatmári TranzitFeszt színházi fesztivál egyik kísérőprogramjaként mutatták be az Északi Színház büféjében szeptember 18-án Kovács Levente rendező, tanár A megoldás című regényét.

Nem egészen egy év alatt második kötetével járt Szatmárnémetiben a nyugdíjas éveit írással is töltő, Kovács Levente rendező. Ahogy azt az Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója, Bessenyei Gedő István a könyvbemutató legelején humorosan meg is jegyezte, ahány színházi fesztivál Szatmáron, annyi Kovács-könyvbemutató is, hiszen tavaly ősszel És jött az aranykor című regényét a 8. Interetnikai Színházi Fesztiválon mutatták be, míg most legújabb regényével látják vendégül a szerzőt.

Elek György újságíró, az esemény moderátora elöljáróban annyit árult el a könyvről, hogy a regényben szereplő epizódszerű történetek olyanok, mintha nem lennének igazán befejezve, ám ezzel az író folyamatos kíváncsiságban tartja az olvasót és arra ösztönzi, hogy olvasson csak tovább. Bár a könyv címe A megoldás, az író megválaszolatlanul, nyitottan hagyja a regény kimondott s kimondatlan kérdéseit, problémáit és a befejezést, a megoldáskeresést az olvasóra bízza.
Lehetünk-e jobbak, másabbak ebben a zűrzavaros világban? Miért vonzóbb sokszor az erkölcstelenség és a rosszaság? Egyre több manapság a terrorista cselekmény, az anarchikus megnyilvánulás, és lehetséges, hogy erre nincs is megoldás? Ilyen kérdéseket is feszeget második regényében Kovács Levente. „A világ megjavításának kezdeti pontja, hogy felfigyeljünk a problémákra, hogy viszonyítsuk valamihez” – magyarázta a szerző.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lesz egy ízig-vérig színházi emberből egyszer csak író, Kovács Levente azt válaszolta, hogy már gyermekkora óta foglalkoztatta az írás művészete, az eltelt évek alatt pedig rengeteg élmény halmozódott fel benne, amit most próbál kiírni magából. Egyébként pedig a rendezés is egyfajta történetmesélés, hiszen a rendezőnek rengeteg mesét kell elmondania különféle színpadi eszközökkel, innen megközelítve pedig nem is áll olyan távol egymástól ez a két hivatás.

Az esemény dedikálással és jó hangulatú beszélgetéssel ért véget, búcsúzóul pedig a rendező azt is elárulta, hogy harmadik regénye is készülőben van már.