Tuzson Edit szatmári könyvbemutatójáról
Fotó: Czinzel László

Tuzson Edit szatmári könyvbemutatójáról

Nem szentenciák, élettörténetek

A házasság rejtély, sokszor azok számára is, akik már évtizedek óta benne élnek. Megfejthetetlen talány, hogy mitől működik vagy sem, mitől lesz sírig tartó, boldog, kiegyensúlyozott és kielégítő mindkét fél számára.  Bár a szatmári könyvbemutató végén válaszok nélkül maradtunk a jó házasság titkát illetően, a könyv s annak témája bizonyosan felkeltette a közönség érdeklődését. A meghirdetett kezdéshez képest az egy órás csúszás sem tudta eltántorítani a résztvevőket attól, hogy hátha közelebb jutnak a „recepthez” és míg válaszokra vártak, kíváncsian lapozgatták Tuzson Edit debütkötetét.

A csíkszeredai szerzőnő Ásó, kapa s a piszkavas – 77 kép egy házasságból című könyve számos érdeklődőt vonzott szeptember 29-én, pénteken este a Szatmár Megyei Könyvtár olvasótermébe, ahol a Könyvtárak Éjszakája rendezvénysorozat keretében Kereskényi Sándor irodalomtörténész méltatta a kiadványt.
„Egy olyan korban élünk, aminek a nehézségeit nagyon jól ismerjük, amelyben az ember és az emberiség alapértékei kérdőjeleződnek meg, és amelyben olyan jelentős kérdések, mint a család, a nemzet és a vallás egyaránt vita tárgyává tehető. Sőt, olykor még a vitáig sem jutunk el, hanem be kell érnünk egy nagyvonalú kézlendítéssel… Ebből adódóan is fontos, időszerű, közérdekű ennek a könyvnek a témája.” – mondta bevezetőjében az irodalomtörténész.
Kereskényi szerint a kiadvány arra vállalkozik, hogy szubjektíven, ihletetten, de éppen alanyiságából kifolyólag nagyon hitelesen tükröt tartson a demográfia alatt hanyatló nemzetnek és körülbelül abba a sorba illeszkedik bele, amit a múlt század, a huszadik század harmincas éveiben a népi írok is igyekeztek megvalósítani, akik a nemzet megtartásának alapvető problémájaként kezelték a család ügyét. Az irodalomtörténész megfogalmazott kritikájában azt is elmondta, hogy bár a könyv méltatói jó székely humorról beszélnek a kötet kapcsán, ő inkább csak szentenciákat olvasott ki belőle. Az analitikus látásmódot kifejezetten hiányolta a könyvből, de „a szerző nagyon ügyes szófűzései, gördülékeny stílusa szinte lehetetlenné is tette ezt”.
Tuzson Edit ellenben méltatója kijelentésére úgy reagált, hogy a könyvben megjelent történeteket egyáltalán nem szentenciáknak szánta, csupán élettörténeteknek, amelyekben sokan önmagukra ismerhetnek. A házasság kérdésére szerinte sincs jó válasz.
Részleteket a könyvből Rappert-Vencz Stella színésznő olvasott fel, míg a zenei aláfestést Péter Attila Zsolt színész biztosította.