Eltemették a szülőföld tárca nélküli miniszterét
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Eltemették a szülőföld tárca nélküli miniszterét

2018 július 7-én örök nyugalomra helyezték szülőfalujában, Galambfalván Kányádi Sándor költőt. A helyi református templomban tartott ökumenikus gyászszertartást Kányádi György református lelkész, a költő rokona, valamint Böjte Csaba ferences szerzetes vezette: mindketten bensőséges kapcsolatot ápoltak Kányádi Sándorral, így beszédük egyszerre volt személyes, poétikus és megrendült. Kányádi György a prédikációját azzal zárta, hogy „Sándor bácsi világjáró óceánjárója révbe futott, de a szelleme itt marad, itt él, amíg verset szerető ember lesz a földön”.

Böjte Csaba megmutatta, hogy egy gyászszertartáson is megfér egymás mellett a fenséges és a joviális: egy Sándor bácsihoz kapcsolódó anekdotikus élményét is megosztotta az egybegyűltekkel (a verseit szidhatja, de a pálinkáját nem). Búcsúztatta Kányádit továbbá a pályatárs és "napszámos" Dávid Gyula irodalomtörténész is, aki a személyes élmények, emlékek mentén összefoglalta Kányádi pályájának fontosabb mozzanatait, kiemelve lírájának főbb erényeit. 

A templomi szertartás után a költő hamvait tartalmazó urnát az egybegyűlt tömeg felkísérte a családi sírkertbe, ahol a hantolási szertartás után egy bensőséges hangulatú műsorban Böjte Csaba árvái, illetve a Kaláka együttes a költő több megzenésített versét adták elő. A temetésen elhangzott: Kányádi halála gyásznapként vonul be a köztudatba. A szülőföld tárca néküli minisztereként sokat tett a székely/magyar kultúráért, így az utókor őrizni fogja emlékezetét.

Tekintélyes tömeg gyűlt össze a temetésre (az esős, viharos idő ellenére), a gyászolók soraiban számos költő/író is ott volt a határokon innen és túlról, ugyanakkor számos politikai/közéleti személyiség is.