Print this page
Szabadságon: slam Udvarhelyen

Szabadságon: slam Udvarhelyen

Hosszabb kihagyás vagy csak egy csendesebb, visszafogottabban reklámozott időszak után újra slam-estet tartottak szombaton este Székelyudvarhelyen. Murányi Sándor Olivér hozta el a Gondűzőbe a magyarországi, mindenféle díjakkal elismert Pion Istvánt és Bárány Bencét, akik a várakozásoknak megfelelően le is hengerelték a túlnyomórészt tizenévesekből álló közönséget. A kéttucatnyi kézpár folyamatosan csettintgetett, tapsolt, hol ökölbe szorult, jelentkezett vagy kivárásra játszott, ahogy a fellépők is játéknak fogták fel az estét, és szórakoztatták is magukat és a nagyérdeműt.

Ránk is fért végre egy minőségibb, a kezdeti, a slam felívelésének idejéhez mérhető minőségű előadás, ugyanis az elmúlt években sikerült ezt is eléggé elinflálni, egyre többen suttogták, hogy kifulladóban van az egész, legalábbis helyi szinten. Tegyük hozzá, jogosan, hiszen ahogyan a stand-up comedy esetén is a mennyiség a minőség rovására ment, amikor hetente kellett kötelezően viccesnek lenni állandóan új szövegekkel, így a szlemmerek sem tudtak az elvárásoknak megfelelni, amikor már heti rendszerességgel léptek fel mindenféle versenyek harmincketted- vagy tizenhatoddöntőiben, előselejtezőkben és egyéb rendezvényeken. Az újabb, növekedő elvárások és sűrűbb határidők alatt készülő szövegek már gyengébbek voltak, amiképp az is hamar unalomba fulladt, amikor a közönség egy éven belül tizedszer hallotta ugyanazokat a sorokat.

Ez a mai este most szerencsére nekünk ismét frissnek hatott. A fellépők felváltva adták elő a szövegeiket, egymásnak dobálva fel a labdákat, élmény volt hallgatni őket, Bárány Bence személyében pedig egy újabb nevet írhattunk fel a kedvenceink listájára, bármiről is beszélt, a párkapcsolati témájú vagy repülőtéri kalandokról szóló, a Balatonos vagy döntésképtelenségről mondott szövegei mind telitalálatnak bizonyultak.

A jó szövegek (jól előadva) szerencsére még mindig képesek megmozgatni a közönséget, ahogy ezt a két állomásból álló (a székelyudvarhelyi mellett, előző napon Csíkszeredában is volt egy nagyobb késéssel megtartott előadás) miniturné nézői is tanúsíthatták.

© 2017 Erdély Ma­gyar Iro­dalmáért Alapítvány