Fekete Vincétől visszhangzó olvasóterem

December 19-én, szerdán késő délután a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár olvasótermében került sor Fekete Vince új, régóta várt és kritikai elismerések közepette megjelenő verseskönyvének, a Szárnyvonalnak a bemutatójára.

Az esten elhangzottak, a minőségi tartalom fordítottan volt arányos a közönség számával, sajnos több kulturális programmal is ütközött az esemény, viszont azon kevesek, akik Fekete Vincének, és az őt bemutató, vele beszélgető Szakács István Péternek szavaztak bizalmat, bizonyára nem bánták meg a döntésüket. A meghívott szívesen és sokat mesélt, fenntartva végig a figyelmet, az előzetesen ötvenpercesre tervezett programot jócskán meghaladva.
Szakács István Péter az Enigma zenéjével melegítette be a füleket, a beszélgetés során is felmerült, hogy Fekete Vince szövegei milyen érdekes hangulatot árasztanak, mennyire jól leképezik Háromszék Bermuda-ötszögét, Kézdivásárhely környékét, a teret, ahol a szerző alkot, a tájat, amelyekről a versek szólnak, még ha Dél-Amerikában is indul el a kötet (ti. „kihallatszanak a hegyek” a kötetből). A könyv ívéről, tartópilléreiről, szerkesztési elvekről esett még szó, az erdélyi irodalom kérdésköréről, valamint az utolsó simításokra váró, jövőre érkező még újabb kötetről, a Vargavárosról is.
A lelkes közönség nehezen engedte el az est főszereplőit, a kötetek szép számban fogytak, a kérdések is csak gyűltek, csak a könyvtár zárórája tett pontot a nagyszerű műsor végére. Fekete Vincét pedig visszavárjuk jövőre is, újra megugrani a saját maga által igen magasra emelt lécet.