Visky András Váradon
Fotó: Biró István

Visky András Váradon

Május 10-én, pénteken 18 órától a Törzsasztal sorozat vendége a Teleki utcai Illyés Gyula könyvesboltban Visky András József Attila-díjas költő, drámaíró, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja. Kőrössi P. József beszélget vele.

Nevezd csak szeretetnek című kötete megjelenése alkalmából adott interjújában mondta az alábbiakat: „A vers számomra a naplóírás egyfajta formája. Elég sokat utazom, több vers is szerepel a könyvben, amit repülőn írtam. Ezek a szövegek úgy naplószerűek, hogy egyébként nem írok naplót, de folyamatosan jegyzetelek. Egy könyvet mindig magamévá teszek, telefirkálom jegyzetekkel, nem is tudom kölcsönadni utána. A verseknek a sokszínűsége valószínűleg abból is fakad, hogy hét vagy nyolc évnyi verset tartalmaz a könyv. Vannak olyan versek, amiket a drámáimból metszettem ki, a legtöbb darabom a szabadvers közelében születik.” Egy másik beszélgetésben, a Júlia – párbeszéd a szerelemről szerzőjeként pedig azt mondta: „Nem ismerek radikálisabb politikai magatartást a szelídségnél és szeretetnél.”

Visky András egyébként 2012 őszén volt első alkalommal a Várad folyóirat kortárs irodalmi sorozatának a vendége, amikor egyebek közt úgy jellemezte magát: „Transzszilván figura vagyok, sehol sem vagyok igazán otthon, de Erdélyben mégis otthon vagyok.”