Kányádi Sándorra emlékeztek
Fotó: Czimbal Gyula/MTI

Kányádi Sándorra emlékeztek

Az Irodalmi Magazin 2019/2-es, Kányádi-száma a magyar költészet kortárs klasszikusára emlékezik, aki 2019. május 10-én lenne kilencvenéves. A kiadvány az életmű sokoldalúságára fókuszál, azzal a kiemelt céllal, hogy Kányádi jelentőségét a recepcióban eddig nem vagy kevéssé alkalmazott megközelítések szerint körvonalazza. Ugyancsak lényeges része a szerkesztési koncepciónak, hogy a költői személyiség vonzereje és az életút tapasztalata mellett hangsúlyozza azokat a szakmai okokat, amelyek a nemrég elhunyt költőt a 20-21. századi kultúra meghatározójává tették.

Ennek jegyében a lapszám tanulmányai a lírai alkotások mellett Kányádi drámáira, esztétikai nézeteire és nyelvszemléletére is kitérnek, valamint rámutatnak az életműben koncentrálódó nemcsak magyar, de közép-európai, sőt összemberi élményekre. Az Irodalmi Magazinra jellemzően az esszék és elemzések sorát költőtársak vallomásai, valamint interjúk gazdagítják: Pécsi Györgyi irodalomtörténésszel a pályaívről, az életút személyes vonatkozásairól és tanulságairól dr. Nagy Gábor Tamás polgármesterrel és Gryllus Dániel előadóművésszel készült beszélgetés. Különlegesség az interjúk körében az a 2005-ben készült beszélgetés, amelyet az Irodalmi Magazin alapító főszerkesztője, Oláh János folytatott a költővel, és amely itt olvasható először, rövidített változatban.
Az Irodalmi Magazin "KÁNYÁDI 90" című lapszámának bemutatója 2019. május 10-én volt, a Jókai Anna Szalonban (1011 Budapest, Iskola u.28.). Az est moderátora: Mirtse Zsuzsa író, költő. Vendégek: Pécsi Györgyi József Attila-díjas irodalomtörténész, Iancu Laura József Attila-díjas költő, Szentmártoni János József Attila-díjas költő, az Irodalmi Magazin főszerkesztője. Kányádi Sándor életművéből Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos Kossuth-díjas előadóművészek adnak zenés ízelítőt.