Szávai Géza székelyföldi találkozóiról

Székelyföldre – azaz haza – látogatott az 1988 óta Budapesten élő, etédi (küsmődi) származású író, Szávai Géza. A vásárhelyi könyvvásárt (Szávai és felesége kiadót is működtet, a Pont Kiadót) követő egész hetet a régióban töltötte, számos könyvbemutatót tartva. 

A gyermekeket is megcélozta ifjúsági könyveivel (Burgum Bélus, Koko Samuék vándorútja, stb.), így többek között a makfalvi és erdőszentgyörgyi iskolába is eljutott, de felnőtt-estet is tartott. Így például november 22-én Székelykeresztúron három találkozója is volt: egy elemi osztályos gyermekekkel, egy az Orbán Balázs Gimnázium felső tagozatosaival, egy pedig a felnőtt irodalomkedvelőkkel a helyi múzeumban. A teltházas esten szóba került a Szávai-életmű majdnem mindenik darabja, regények (Séta gramofonzenére, Múlt évezred Marienbadban, Aletta bárkája), esszék, gyermekkönyvek. Fókuszban a régióhoz ezer szállal kötődő Székely Jeruzsálem című könyve volt, miután ebből felolvasott, néhány keresztúri emlékét is felelevenítette (a gimnáziumot itt végezte).

 

Szávai elmondta, első műveit még a kommunizmus idején, az 1980-as években írta, de úgy érzi, az idő nem fordult ki alóluk. Folyamatosan dolgozik, éppen most fejezett be egy új regényt, s amint kifejtette, az élettől még hét évet remél, három további regénytervének megvalósítására.