Items filtered by date: november 2017

Látó-nívódíjak átadója

A nívódíjak átadására a Látó Irodalmi Színpad és Játékok keretében kerül sor Marosvásárhelyen, 2017. december 9-én, szombaton, 17 órától a Yorick Stúdióban (Mészárosok bástyája). 2017-ben György Alida, Parti Nagy Lajos, Székely Örs és Szöllősi Mátyás veheti át a díjjal járó pénzjutalmat.
2017-ben huszonhatodik alkalommal osztja ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége a lapban publikált szerzők közül válogatva évzáró nívódíjait. Huszonöt év alatt több, mint 50 alkotó vehette át a vers, próza, esszé és debüt kategóriában az elismerést.

Legyen kritika közöttünk!

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében író–olvasó találkozót rendeztek dr. Borcsa János kritikus–irodalomtörténész–könyvkiadóval az Írói üzenetek nyomában című tanulmánykötete és az általa szerkesztett Szentkatolnai Bálint Gábor Válogatott művek megjelenése apropóján.

Kinde-díj Varga Melindának

Könyvborító-kiállítás, Szandra May a hóhullásban, Csodatévő Alois, A fiumei cápa, Kinde Annamária-díjátadás, Baby Elvis koncert – címszavak a IX. Nagyváradi Könyvmaraton szombati programjaiból.

Balassi-kard Lövéteinek

Lövétei Lázár László kapja a Balassi Bálint-emlékkardot 2018-ban az irodalmi díj testületének döntése alapján. A grémium Lövétei Lázár László költő, esszéista, folyóirat-főszerkesztő költészetét tartja a XVI. századi költőóriás műveihez méltónak - tájékoztatta a díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke az MTI-t. Lövétei Lázár László örömmel értesült a döntésről, és nagy megtiszteltetésnek tartja a Balassi nevével fémjelzett elismerést.

Borcsa János könyvbemutatója Kézdivásárhelyen

Csütörtökön, november 23-án 18 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében író–olvasó találkozóra kerül sor Borcsa Jánossal az Írói üzenetek nyomában című tanulmánykötete, valamint az általa szerkesztett Szentkatolnai Bálint Gábor Válogatott művek című kötet megjelenése alkalmából. A szerzővel beszélget és a könyveket bemutatja Ferencz Éva tanárnő és Gazda József író.

Helikon-est díjátadóval

A november 24-én tartandó Helikon-esten Szántai Jánossal beszélget Papp Attila Zsolt. A rendezvényen immáron második alkalommal kerül kiosztásra a folyóirat Kemény Zsigmond-díja. A díjazottat Demeter Zsuzsa méltatja. Az est házigazdája Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője. A rendezvény társszervezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, helyszíne a Főkonzulátus díszterme (Főtér 23. szám, belső udvar). Kezdési időpont: 19 óra

9. Váradi Könyvmaraton

A Várad Kulturális Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület idén kilencedik alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Könyvmaratont november 21-26 között, ezúttal Ady Endre születésének 140. évfordulójával egybekötve.

Az örök Ady – irodalmi tanácskozás Szatmáron

„A magyar irodalomnak lehetnek nagyobb alakjai, a magyar önismeretnek aligha van mélyebb forrása nála” – idézte Németh Lászlót Karádi Zsolt nyíregyházi irodalomtörténész előadásában pénteken délután a Szatmár Megyei Múzeum dísztermében.

Álljunk meg egy szóra Balázs Imre Józseffel

Az E-MIL és a kolozsvári Bulgakov Kávézó közös irodalmi beszélgetéssorozatának következő állomására 2017. november 21-én, kedden este 7 órától kerül sor. Balázs Imre József költővel, irodalomtörténésszel László Noémi költő, szerkesztő beszélget a Bulgakov Irodalmi Kávézóban (Kolozsvár, I. M. Klein 17.). Balázs Imre Józsefnek a napokban jelent meg a Lector Kiadónál Ezeregy mondat című kritikakötete.

Eirodalom a Literán

Mint ismeretes, októbertől a Litera Kilátó: Erdély címmel átfogó képet igyekszik adni a kortárs erdélyi irodalomról. Balázs Imre József bevezető esszéje "Gyorstalpaló a kortárs erdélyi magyar irodalomhoz, négy tételben" címmel már megjelent (itt olvasható), nagyinterjúk készülnek neves szerzőkkel.

Subscribe to this RSS feed