Beszélgetés Orbán Ferenccel

Magányos nőknek, bukott fiúknak – ezzel a címmel jelent meg egy sajátos hangulatú könyv és lemez a Muszka Sándor költő és az Evilági Együttes közreműködésével. A bemutatót Sepsiszentgyörgyön tartották november 20-án,november 23-án, Csíkszeredában az Ólommadárban is fellépnek este 20 órától. A koncertek apropóján az  Evilági zenekar vezetőjével, Orbán Ferenccel beszélgettünk.

– Honnan az ismeretség Muszka Sándorral és hogyan vált ez munkakapcsolattá?

– Muszkával még Kolozsvárról ismerjük egymást, irodalmi és zenés alkalmak kapcsán, később pedig figyeltük egymás munkásságát és megmaradt egy egészséges jó viszony köztünk. Tavaly tavasszal, egy kollégám mutatott egy a Helikonból fénymásolt verset, mivel nagyon jópofának találta és tudja, hogy én verseket zenésítek meg. Amikor elolvastam ezt a szöveget, azonnal elkezdett érdekelni, hogy ki a szerző, mert pont az hiányzott a lapról. Amikor megtudtam, hogy Muszka Sándor, akkor azonnal rákérdeztem, hogy miféle vers ez. Muszka elmesélte, hogy a legújabb kötetének az egyik darabja, én pedig elkértem a kötetet, hogy elolvassam. Kiadás előtt kezemben tartottam a könyvet és ahogy évgigolvastam eldőlt az, amit reméltem: lesz közös munka ebből, mert szívesen énekelném őket. Az első olvasást követően, a telefonommal rögzítettem a versdalt, gitároztam hozzá és ezzel meggyőztem a költőt is és megszületett a rájátszás. 

– Magyarországon egyre elterjedtebb a rájátszás műfaja, amikor zenészek és költők dolgozzák át egymás munkáját, hogy aztán valami új szülessen belőle. Nálunk hogyan működik ez a dolog és van-e rá igény?

– Ez a dolog nem újkeletű, nem spanyolviasz, mivel kezdetben a költészet és a zene együtt indultak, csak az idő folyamán vált szét. A Sebő Együttessel kezdődött az a mozgalom, ami felhívja a hallgatóság figyelmét arra, hogy ez így is tud létezni, sőt régen csak így létezett. Nem kitaláltunk egy új dolgot, hanem visszakanyarodtunk egy lényegi művészeti formához, a társművészetek együttéléséhez. Egyébként meg a könyv is és a hanglemez is önmagában eladhatatlan mostanság, de együtt talán eljut a közönséghez. Sajnos egyre kevesebben olvasnak és hallgatnak zenét, inkább a közösségi portálok eseményeit követik és olcsó rádiók által sugárzott zenét hallgatnak. De a kettő együtt talán sikeres lehet. 

– Ki a célközönsége a verses-zenés kötetnek?

– A héten  lesz a bemutatkozásunk, így ott mérjük le, hogy kik az érdeklődők. Én nagyon szeretem azokat a rendezvényeket, amikor önálló estet tartunk, mert ott derül ki, hogy kik kíváncsiak ránk. A holnapi koncert is ilyen lesz, kérdéseinkre válaszokat kapunk. A Muszka nyelvezetének köszönhetően a fiatal korosztálytól az idősebb korosztályig mindenkit megérinthetnek ezek a számok. 

– Lesz folytatása ennek a projektnek?

– Igen, nagyon szeretnék kortárs magyar költőkkel együtt dolgozni, mert ez hiánypótló és szükség van rá. Ebben a munkában az egyik segíti a másikat és kialakul az összetartozás igénye, ami jót tesz az alkotóknak, de a befogadó közönségnek is. Mi az Evilágival két projetket indítottunk, az egyik gyerekeknek szól, a másik pedig felnőtteknek és kortárs verselőkkel dolgozunk majd együtt, de ennél többet nem árulhatok el egyelőre. Már a Varró Danis anyagunknál is kiderült, hogy van igény erre, de ő ugye budapesti és ilyen szempontból a Muszkás anyag közelebbi, főleg földrajzi szempontból. 


Orbán Ferenc székelykeresztúri származású, Sepsiszentgyörgyön élő zenész. Számos verslemeze jelent meg, megzenésítette már többek között Nagyálmos Ildikó, Weöres Sándor, Wass Albert, Pilinszky János verseit. A részletekért katt: www.orbanferenc.com