In memoriam Debreczeni Éva

A tollhercegnő kilép kastélyából

„Szeretném magam megtalálni
egy kicsit, egy kicsit”

Debreczeni Éva egy évvel ezelőtt, 2011. június 7-én hunyt el*. A tragikusan korán lezárult életpálya „gyümölcsöskertjének” legszínesebb terméseként hagyta ránk verseit, melyek kisebb hányada a Gergely Tamás válogatta Vakondsirály (Hírlap Könyvek, Szatmárnémeti, 2007) című kötetben, terjedelmesebb kiadásban pedig a Cseke Gábor szerkesztésében, a Magyar Elektronikus Könyvtárban elérhető A boldogtalan tollhercegnő (Versek, 2010) című kötetben olvasható. (Internetes hivatkozása: http://mek.oszk.hu/08900/08964) Hagyatékában még számos alkotás jelzi a lírai termés gazdagságát.

Meglepőnek tűnik, de közvetlen környezete a betű napszámosaként, az újságírás és -szerkesztés napi gondjaiban elmerülő, önmagával és másokkal szemben is igényes, segítőkész kollégát ismerték és tisztelték benne. Költőként nem a nyomtatott irodalmi lapokban vált ismertté, hanem a világhálón, egy olyan virtuális világban, amely alkotásra ösztönző szellemi közösségként nyitott teret számára.
Hogyan is kezdődött Debreczeni Éva találkozása a múzsával? Erről a Gergely Tamás által készített, a Káfé főnix internetes irodalmi és fotóművészeti lapban megjelent (2010. december 30.) interjúban önmaga igazít el bennünket: „Azzal átkoztak meg, hogy folyton csak írjak (…) Verset csak bosszúból írok, mert ellopták tőlem az időt. (…) A konkrét sors elvont zajait írom le, ami úgy történik, hogy egyszer csak jön, jön a vers és leteper. (…) A szóképek belső tükröződések, olyan lelki röntgenfelvételek, amelyeket nem láthatna meg senki, ha nem írnék.” Az ellopott időről, az őt körülvevő világról maga vall egy költészetnapi versében:

„Aznap nem is költöttem,
anyámat felköltöttem.
cipőfűzőm kötöttem,
útra kelve kötötten
fizetésem költöttem,
büntetésem töltöttem
munkában, nem börtönben,
tojásokat költöttem
újságot míg tördöstem.
hazamentem lökötten,
vacsorám elköltöttem,
nem vagyok én verselő,
honnan jött e vers elő?!”

Mgj: Debreczeni Éváról bővebben itt olvashatnak:

http://kafe.hhrf.org/?p=15793#more-15793

http://kafe.hhrf.org/?p=14783