Demény Péter román nyelvű kötetéről

Tíz mondat az író második nyelvéről

Szín: narancssárga
Szólás: „ez van”
Ennivaló: miccs
Színész: Toma Caragiu
Zene: O-Zone: Despre tine cânt


1. Demény Péter megírta első román nyelvű kötetét, egy képmutatókról és képmutatóknak szóló, próza és esszé közt egyensúlyozó kézikönyvet.

2. A szerző régóta közöl esszéket, kritikákat román nyelvű lapokban is – miközben, ne feledjük, kilenc magyar nyelvű kötete már megjelent –, a kérdés mégis felmerül: miért román nyelven íródott meg ez a kötet; miért Ghidul ipocriților tehát, és nem Képmutatók kézikönyve?
3. Szerintem két oka van ennek, az egyik okot Ion Luca Caragialénak hívják, a másikat Grammatikának.
4. Magyar Caragiale egész egyszerűen nem létezik, bár talán össze lehetne rakni valaki hasonlót Adyból, Karinthyból, Parti Nagy Lajosból – és mégis hiányozna még a nyelvi koktélból valami.
5. Caragiale nagyon kritikusan szemléli világát, és mégis lazasággal, humorral, elemelkedéssel; ugyanakkor egy nagyon kortársi világot ír le.
6. Demény számára Caragiale jó fogódzó, hiszen a megjelenített karakterek Caragiale-szereplők dédunokái és dédunokahúgai, nyelvileg legyinteni pedig szintén caragialéul lehet leginkább.
7. Román Grammatika és Magyar Grammatika között van néhány fontos különbség, az egyik legfontosabb talán az, hogy románul van hímnem és nőnem, magyarul viszont nincs.
8. Lehetne persze magyarul is képmutatókról és képmutatónőkről írni, de a nyelvi szövetbe ezúttal könnyedébben szövődik bele a megfelelő névmás: „Dacă »el« este o »ea«…”, kezdi a mondatot Demény [„ha ő (hímnemű személyes névmás) netán ő (nőnemű személyes névmás), akkor…], és máris változik a felidézett kép a szemünk előtt.
9. Portrékat rajzol a könyv egy alapvetően városi közegből – régebbi műfaji analógiái között Kosztolányi Alakok-sorozatát említhetjük –, de e városi táj figuráit persze felfedezhettük már (a kézikönyv-struktúra nélkül) Demény korábbi munkáiban is, különösen a Visszaforgatás című regényben (2006) illetve a Garantált pihenés glosszáiban (2012).
10. Demény Péter húsz éves kora táján adta ki első magyar nyelvű kötetét, negyven éves volt, mikor megjelent a Ghidul ipocriților – gyanakszom, hogy hatvan éves korára újabb pályakezdésre készül…


Péter Demény: Ghidul ipocriților. Cartea Românească, Buc., 2013