Visky Zsolt verseskönyvéről

Tíz mondat az elkezdődésről*

Szín: fehér
Szó: dolog
Ennivaló: csillagprézli
Film: Forrest Gump
Zene: Portishead: Roads

1. Gábor Zsófia képein viszonyba helyezett tárgyak feszültségeit követhetjük, Visky Zsolt verseiben viszonyba rendeződő személyekét.
2. Visszatekintő kötet lett ebből végül is, ami első kötetnél – amelyet amúgy megelőzött már egy nulladik, a Tudsz-e repülni? (2003) – kissé szokatlan, itt hiteles mégis.

3. A kötet jellegzetes eljárása, hogy nyelvi talált tárgyakat nézeget, forgat, figyel – mintha talált történetek lennének a szavakban, mondatokban, és persze valóban ez a helyzet.
4. Ebben rejtőzködő ez a költészet – talált tárgyak mögé bújik.
5. Mintha kezdettől fogva a történetek/versek befejezhetősége foglalkoztatná – hiszen jellemzően hirtelenül, egy-egy rövid félmondattal érnek véget.
6. Talán épp ehhez kell hozzá-érnie ennek a költészetnek a 2004-es kezdő dátum és a 2013-as zárlat között: a zárlatok határozottságához.
7. Ennek az attitűdnek a körvonalazása kell ahhoz, hogy a cím, a Történetvigyázók kellően megalapozott lehessen.
8. Nem Nagytörténet, korántsem, inkább kerék alól kipattanó kavicsok sorozata, ahogy a kötet egyik verse mondja – nem nagy tehát, de erős.
9. Vannak történetek, amelyek nem mindenkivel, hanem bárkivel esnek meg, közünk van hozzájuk vagy közünk lesz hozzájuk, lezáruló történetek, és mégis a nyomukban megnyíló világokért meséljük őket.
10. Visky Zsolt pályája egy lezárulóban levő történettel elkezdődött.


Visky Zsolt – Gábor Zsófia: Történetvigyázók. Műút Könyvek, Miskolc, 2013.