Eszperente pele

2017-ben az Év Emlőse címet erdeink, bokrosaink egyik legkisebb termetű, aranybarna bundájú rágcsálója, a mogyorós pele kapta. A mogyorós pele este ébred, éjszaka futkos a lombos ágak takarásában, keresi a cserjék virágait, terméseit, gyümölcseit, de a hajnal már az öreg fák odvában, vagy az ágak közé font, gömb alakú fűfészkében éri. A zord téli időszakot azonban valódi téli álomba szunnyadva többnyire a föld alatt dermedve vészeli át. Szíve percenként egyet ver, nem eszik, nem iszik hét hónapon keresztül.

Miképp tudnál a mogyorós peléről úgy rövid verset, esetleg egy humoros történetet írni, hogy kizárólag „e” vagy „é” magánhangzókat tartalmazó szavakat használsz? A kihívás nem kicsi: majdnem olyan nehéz, mint átvészelni egy hét hónapos valódi téli álmot! Ceruzára, tollra, laptopra vagy épp tabletre fel, légy elemedben és peregjenek esetlen, de nem eszetlen pele testvér életének versei esetleg meséi végtelen menetben….

Pályázati feltételek és benyújtás:  12-21 éves korig.  Rövid, frappáns versek, esetleg történetek, melyek kapcsolódnak a mogyorós peléhez.  Formátum: elektronikus, formázatlan szöveg (doc, rtf, txt, odt stb.) formátum.  Terjedelem: szimpla sortávolság, 12p betűméret 1,5 cm margó a lap minden oldalától, maximum 1 600 karakter (szóközzel együtt, mely fél gépelt oldalt jelent).  Egy pályázó maximum művenként egy pályaművel vehet részt. Pályázati jelentkezés: Az egyéni pályamunkák beküldhetők 2017. szeptember 15-ig a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályához (Budapest, Kossuth Lajos tér 11, 1055. email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „Eszperente pele versek” A pályaművekhez kérjük csatolni:  a mű címe,  a szerző neve,  kor/osztály,  település,  felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,  pályázó postacíme, telefonszáma, email címe. Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk. A pályázattal kapcsolatban további információk megtalálhatók a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvedelem.hu honlapján. A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2017. szeptember 15. Az eredményhirdetésre és a díjak ünnepélyes átadására 2017. november folyamán kerül sor a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „ Pele Gála” című rendezvényen. A legjobb alkotásokat megjelentetjük a www.vadonleso.hu weboldalon. A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez. A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!