Válasz egy Márai-levélre

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára által meghirdetett irodalmi pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a levéltár gyűjteményében található értékes iratanyagra, elmélyítse a Levéltár és a nagyközönség közötti kapcsolatot, valamint tisztelegjen az irodalom egyik kiemelkedő alakja előtt. A választott gépelt levelet, Márai Sándor 1982-ben írta magyar-amerikai barátjához, Sziklay Andor íróhoz. A pályázatra jelentkezők Márai személyes hangvételű levelére írásban válaszolnak. A legjobb válaszleveleket a Levéltár értékes nyereményekkel díjazza.

Kik pályázhatnak?

16 éves kort betöltött írók válaszleveleit várjuk.

A pályázat célja

A pályázók feladata, hogy az MNL OL Facebook oldalán és honlapján közzétett Márai Sándor által írt levélre írásban válaszoljanak.

A pályázat menete

A pályázók 2019. március 17-ig elküldik válaszlevelüket, nevükkel és telefonszámukkal együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre. A nyertes pályázókat 2019. április 3-ig emailen vagy telefonon keresztül értesítjük. A nyertes pályázóknak április 11-én 16 órakor kezdődő díjátadó ünnepségen adjuk át nyereményüket.

A beküldött pályázat

A beküldött pályázat maximum 2.000 karakter lehet. A beküldött pályázatot kérjük MS word dokumentumként csatolják az emailhez, a kitöltött adatlappal együtt. A megadott karakterszámnál hosszabb pályázatokat, illetve a sérült fájlokat nem tudjuk elfogadni. A pályázatokat csak és kizárólag kitöltött adatlappal tekintjük érvényesnek.

Díjazás

A pályaműveket előzsűri szűri, amit követően szakmai zsűri hozza meg a végső döntést. A nem nyertes pályaműveket az elbírálást követően nem őrizzük meg. A stilisztikailag és tartalmilag legjobb első három írást pénzjutalommal díjazzuk. Közreműködő partnereink, a Libri Könyvkereskedelmi Kft., a Libri-Bookline Zrt. és a Helikon Kiadó Kft. jóvoltából értékes ajándék- és könyvcsomagokat kapnak nyerteseink, valamint az első helyezettet megajándékozzuk egy két napos kassai kirándulással és két belépővel a Márai Sándor Emlékszobába, ahol ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt.

1. díj - 40.000 Ft + ajándékcsomag + kirándulás Kassára és belépő a Márai Sándor Emlékszobába (2 fő részére, 2 nap útiköltséggel, szállással és tárlatvezetéssel együtt)

2. díj – 30.000 Ft + ajándékcsomag

3. díj – 25.000 Ft + ajándékcsomag

A szakmai zsűri:

Simon Márton – költő, slammer, műfordító

Wirth Imre – költő, író

Kiss Judit Ágnes – költő, író, tanár


Íme Márai levele:
82.9.30.

Kedves Andor, welcome – remélhetőleg jó egészségben és felüdülten a hosszú safari után. Köszönöm a könyvet és füzetet. Heltai és Bornemisza prózáját eddig csak szórványos olvasmányokból ismertem. Most jólesik lámpaoltás előtt néhány oldalt felkortyolni ebből az érett, erős magyar párlatból – mint az ó-diópálinka, bátorít és zsongít. Érdemes kiadvány, ilyesmi erősítő lehet odahaza, - 200 évvel a nyelvújítás előtt, szellemi segítség, atmoszférikus ösztönzés nélkül, vad magányban megszólal a Magyar Irodalom!...Az Arany dolgozatokat összegyűjtő füzet is példa, hosszúra nyúlt írói pálya során sok a legnagyobbak hagyatékában is / amilyen Arany volt / a hulladék. Ahogy a kobzos, aki gúnydalt énekelt a királyról, feleli Lajosnak a Toldi szerelmében: „Nem én voltam uram, csak a mesterségem.” De Arany mindig nagy, amikor toborzókat ír, ugyanazt a nyelvet szólaltatja, mint a verseiben. Ha magyar író ma képes magyar nyelven maradéktalanul kifejezni gondolatait, ezt jórészt Aranynak köszönheti. Nálunk semmi újság. Kézcsókkal és baráti üdvözlettel Márai Sándor