Ahogy esik, úgy suppan…

– Na, tessék, itt van, amit igazán nem vártam! Leesett az első hó.

– Bizony, megtörténik az emberrel is, ha nem vigyáz magára eléggé. Mondjuk, menet közben megbotlik és elvágódik, térdre vagy hasra esik…

– De én hóesésről beszélek, könyörgöm! Hát nem látta, a tegnap egész nap esett a hó? S mi lesz még ezután, ha sokáig így tart!

– Én sem az áresésre gondoltam. Azt hiába is várnám. Nincs nekem ahhoz szerencsém, hogy ilyet kifogjak. Na persze az üzleteket sem igen szoktam járni. De még a hőesés sem fordult meg a fejemben. Igazából nem is várom a nagy hideget.

– Én tán igen? Elegem volt a hidegekből, a fűtetlen lakásokból. De tényleg, azt sem hallotta, hogy az egész országban esett a hó?

– El tudom képzelni, hogy kapkodták a fejüket szegény járókelők, hogy kikerüljék a hóesést! Egy ilyenből még – Isten ments! – tömegszerencsétlenség is lehet!

– Még mindig nem akarja komolyan venni, hogy bizony súlyos következményei lehetnek egy országos hóesésnek?

– Én őszintén megmondom magának, nem érdekel, eshet tőlem talpra is, fejre is! Azt mondják különben, ahogy esik, úgy suppan.

– Nem gondolja, hogy megbénulhat egy egész ország?

– Már hogyne gondolnám! Ha mindenkit fejen talál a hó, elkerülhetetlen lesz a dolog. Főleg, ha igen magasból esik az ember fejére. Jól fejbe kólintja. Mert, ugye, ismerjük a szabadesés jelenségét, az általános tömegvonzás törvényét…

– Vagy igen, vagy nem. Régen tartották nekem azt a fizikaórát. Lehet, hogy akkor is éppen így esett a hó, mi több, akkor is meg volt bénulva az ország… Már csak abban bízok, hogy nem tart sokáig ez a hóesés.

– Én viszont azt szeretném, ha hullna a hó! Az mindig meghozza a kedvem. Órákig el tudom nézni egy enyhe napon, kinn a szabadban, ahogy a hópihék szélcsend idején szálldosnak, vagy ahogy a szélben sodródnak, ahogy hangtalanul hullnak a toll-könnyű hópelyhek. Kiváltképpen az első hóhullásnak tudok örülni! Tartson akár egész nap a hóhullás, hulljon akár az egész országban a hó. Csak havas eső, ónos eső ne essen, mert akkor bizony megbénul az ország… (Székely Hírmondó)