Melynek keretén belül

Vannak kifejezések, amelyektől égnek áll a hajam. Melynek keretén belül például a melynek keretén belül. A magyar nyelv eme gyöngyszeme gyakorta előfordul sajtóhírekben. Az már teljesen mindegy, hogy kulturális, közéleti vagy politikai eseményről szól-e az írás, a „keretezésnek” benne kell lennie. Kötelező jelleggel, még akkor is, ha a keretezett mondat nyakatekert, magyartalan.

Nem baj, a szabály az szabály, a hagyomány az hagyomány, s beteg is szegény, melynek keretén belül ápolgassuk, pátyolgassuk. Juszt se írjuk azt, hogy „a kiállításon, tanácsülésen”, csakis azt, hogy „melynek keretén belül”. Így, keretezve, mindjárt érezni: nagyon fontos dologról van szó. De szinte mindegy is, hogy miről, a lényeg, hogy melynek keretén belül átadják, bemutatják, felavatják, elismerik, díjazzák satöbbi. 
Pardon. Nem átadják. Átadásra kerül. És felavatásra, bemutatásra, díjazásra. Mert így kerülgetve az igazi. Természetesen, csakis keretén belül. Melynek. 
A másik kedvencem a munkálatok. Sok van belőle, kampány havában mind fontos. Melynek keretén belül, például, aszfaltozási munkálatokat végeznek. Szép, barokkosan cikornyás kifejezés, jelzi, hogy jó munkához idő kell. Jó idő, mert ha rossz, akkor még több. Ki tudja, mikor végeznek. A lényeg, hogy adjuk meg a módját, véletlenül se írjuk: aszfaltoznak. Kedvencem, nemrég olvastam, a gallyazási munkálat – ezt nem tudom, hogy milyen, de biztos jó lehet, főként, ha keretén belül, jó kedvvel s bőséggel munkálkodnak, és nem megy gallyra az egészség. 
Avatási munkálatról még nem értesültem. Igaz, ez hivatalosan ünnepség szokott lenni.  Melynek keretén belül fontos emberek hangsúlyozzák, kiemelik, elmondják, kifejtik. Elvágják. A szalagot. A kevésbé fontosak pedig, köszönetet mondanak azért, hogy sor kerülhetett. Melynek keretén belül, naná.