Helikon 2014. december/I.

Karácsonyi Zsolt A villamos mint jelkép című írásával nyit a Helikon december 10-i száma. A lap közli Bogdán László, Markó Orsolya, Birtalan Andrea, Farkas Natália, Horváth Előd Benjámin, Antonin Artaud (Bréda Ferenc fordításában) és Gergely Bori verseit (melyeket André Ferenc vezet fel), illetve Tóth Mária, Kassay Sára és Zsidó Ferenc prózái írásait.

Hajdú Farkas–Zoltánnal Demeter Zsuzsa készít interjút, kritikával Molnár Zsófia jelentkezik a szerző Békebeli 1913 című regényéről. Valassek Júlia az Angolkeringő 12. állomásában Ian McEwan Sweet tooth-ját veszi górcső alá, a Lege Artisban Selyem Zsuzsa Fiktív állatok. A rezisztencia irodalmi formáiról című új tanulmánykötetéről Kecskés Tamás Hunor ír, a Fülszövegben Végh Béla ismerteti Simonfy József és Jánk Károly egy-egy kötetét. Szőcs István Morgondiózus jegyzeteinek ötödik fejezetét jegyzi.
A Kinematográfban Hajdu Szabolcs Délibábjáról Bakk Ágnes filmkritikáját, a Theátrumban Csuszner Ferenc a Temp d’Images-színházfesztivál-tudósítását olvashatják az érdeklődők. A képzőművészeti és komolyzenei rovatok szerzői ezúttal is Portik Blénessy Ágota és Jakabbfy Tamás.