Helikon 2015. augusztus/II.

A Helikon második augusztusi száma Karácsonyi Zsolt vezércikkével indít. A lapszámot Plugor Sándor csíkszeredában megnyílt tárlatának anyaga illusztrálja. Az interjú-rovatban Demeter Zsuzsa kérdezi Nagy Pétert, az Idea Könyvtér igazgatóját. Az érdeklődők szemelvényeket olvashatnak még Reményik Sándor levelezéséből, esszét Szőcs Istvántól és Jancsó Miklóstól, illetve Borsodi L. Lászlótól; verset Debreczeny Györgytől, Balázs Imre Józseftől, Simonfy Józseftől, és Florin Iarutól Szonda Szabolcs fordításában, prózát Szakács István Pétertől, és kritikát Pap Zsolttól Cristian Teodorescu könyvéről. A Fülszövegben Borsos J. Gyöngyi méltatja Gidó Csaba és Ambrus Tünde könyveit.

A fiatal irodalom Nagy Kilometrik rovatában Gergely Borbála, Stermeczky Zsolt Gábor és Szurdi Panni verset, valamint Komán Attila és Horváth Benji prózát közöl.
Ferenczi Szilárd a Kinematográfban az Ex Machina című filmről ír, a Theátrumban Bréda Ferenc írása, a komolyzenei rovatban Jakabffy Tamás írása olvasható. Vincze Ferenc és Csillag István képregényének címe A nőkkel nehéz. Plugor Sándor tárlatát Túros Eszter méltatja a képzőművészeti rovatban.