Látó 2017/12.

Világhálón a Látó 2017/12-es, decemberi száma. “Nincs nekem, édesem, íze a számban az égi szavaknak, / kedvem is elkeserült, nyelvem is árva maradt – / kushad a vén üregében, akárha vadállat öregszik, / csöndbe kiszikkad, elül, nem ragadoz, ki se tör, / Doria, fényre, világra, vadászni a tűnt örömökre / nem fut a nyelv, sem a szó – néma, magányos a hús, / mert szerelemtelenül, szeretetlen is élni mit érhet, / s vágyni a lelkedet is, mint csak a testi halált?” – szól Caius Licinius Calvus melankolikus verse Kovács András Ferenc műfordításában.

A decemberi számban egyébként – mondhatnám, ősi szokás szerint – a szerkesztők művei jelennek meg: Kovács András Ferenc, Varga László Edgár (akié a Névjegy is) és alulírott művei, Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor novellái.
Karcolatokat közlünk Gáspár-Singer Annától, a Közép-Keleten született Dzsem-il-Szadí verseit pedig Aporfi Apor fordításában olvashatjuk. Vaszilij Bogdanov is bekukkant a lapba, és Kemény Istvánnal Lúdbőr című esszékötete kapcsán Tamás Dénes készített interjút, melyben a költő többek között ezt mondja: „ha esszét írok, két dologra szoktam törekedni: az első mondatokkal lebilincselni az olvasót, hogy megnyugtassam, neki szól az esszém, ne féljen tőle. A másik, hogy tényleg neki szóljon”.
Cercamon trubadúr dalai Rajnavölgyi Géza fordításában „hangzanak el”, s a pillanatnyi csend után a szerkesztőség újratölt: Novák Éva ír a régi és az új nőkről, így: „Nők, akikről tudhatunk” – ez alatt a címszó alatt a XIX. század előtt
szinte kizárólag istennőknek, istenek anyjainak, lányainak, uralkodónőknek,uralkodók anyjainak, feleségeinek, szeretőinek neve vált ismertté, ők szerepelhettek legendák, regények, drámák alakjaiként is.”

A Nézőtérben Beretvás Gábor currys naplóját olvashatjuk a gyergyói színházi kollokviumról, a Könyvhuzamokban Kész Orsolya Kemény Zsófi és Potozky László könyveit veti össze, s arra jut, hogy forradalmakról nem is olyan egyszerű írni. Béres Károly Tamás Kincső regényéről, E. Ferencz Judit Horváth Andor esszékötetéről közöl recenziót. Talált vers József Attila utolsó nagy verse.


www.lato.ro